Kanaalpark Dijk en Waard

Langedijk en Heerhugowaard zijn vanaf 1 januari 2022 samen de nieuwe gemeente Dijk en Waard. Waar het kanaal Alkmaar – Omval – Kolhorn de grens vormde tussen beide gemeenten, ligt het kanaal nu in het geografische hart van Dijk en Waard. Dat biedt een unieke aanleiding om het gebied grenzeloos aan elkaar te smeden.

Een verbindend geheel

In het gebied rondom het kanaal komen plannen, ideeën en ontwikkelingen samen. Denk aan het Stationsgebied, Westpoort, Stadshart, Westdijk, toekomst voor het Museum BroekerVeiling, Havengebied Broek op Langedijk en het Oosterdelgebied. Een verbindend geheel waar handelsroutes elkaar vroeger kruisten. Een gebied waar geschiedenis ligt. Een gebied dat iets zegt over de identiteit van gemeente Dijk en Waard.

Gebiedsvisie en programmaplan

De basis voor de toekomst van Kanaalpark Dijk en Waard is vastgelegd in de Gebiedsvisie Grenzeloos Dijk en Waard. Deze visie is in september 2022 vastgesteld door de gemeenteraad. Daarna is de gebiedsvisie verder uitgewerkt in het Programmaplan Kanaalpark Dijk en Waard. Burgemeester en wethouders hebben dit plan vastgesteld in mei 2023.

Het Programmaplan Kanaalpark Dijk en Waard maakt duidelijk hoe het gebied rondom het kanaal kan doorgroeien naar een landschapspark van formaat. In het programmaplan staan meer dan 40 projecten die in de periode tot 2035 worden uitgevoerd.

Masterplan

Op basis van het Programmaplan Kanaalpark Dijk en Waard wordt nu gewerkt aan het Masterplan Openbare Ruimte Kanaalpark. Dit plan wordt opgesteld in samenwerking met adviesbureau Strootman Landschapsarchitecten (Amsterdam). Het masterplan (inclusief beeldkwaliteitsplan) is de eerste stap richting realisatie van de opgaven en dient als aanscherping van het programmaplan.

Er worden dit jaar bewonersbijeenkomsten georganiseerd in samenwerking met Strootman Landschapsarchitecten. Inwoners, ondernemers en organisaties kunnen meedenken en meepraten over de inhoud van het masterplan.

Zo’n 70 geïnteresseerde inwoners en betrokkenen trotseerden de warmte en kwamen 27 juni naar de inloopavond over het Kanaalpark in het gemeentehuis aan de Parelhof. Tijdens de avond werd het schetsontwerp van het Masterplan Openbare Ruimte Kanaalpark gepresenteerd. Medewerkers van de gemeente en architecten van Strootman Landschapsarchitecten gaven uitleg en gingen in gesprek met de aanwezigen. Dat deden zij aan de hand van grote borden met de ontwerpen van het totale gebied en de deelgebieden:

  • De Krul tot Broekhornerbrug;
  • Broekhornerbrug tot Broeckerhoek; en
  • Broeckerhoek tot Bolbrug.

De andere borden waren:

  • Kanaalpark is voor de wandelaar;,
  • De fietser is te gast,;
  • Bruggen als poorten naar het park; en
  • Met beplanting goede plekken maken.

Borden met tips en tops

De bezoekers reageerden positief op het totaalplan en op de opzet van de avond. Zij stelden vragen en gaven suggesties die helpen de plannen verder te verbeteren. Sommige vragen waren kritisch en bezorgd, met name over de gevolgen voor de eigen woon- en leefsituatie. Ook bleek dat de meningen over een onderwerp erg uiteen kunnen lopen. Er werd enthousiast meegedacht en meegepraat. De bezoekers plakten maar liefst 140 gele post-its op de Tips en Tops borden. We waarderen de tijd en moeite die hiervoor is genomen.

Samenvatting van de reacties

De meeste vragen en suggesties gaan over:

  • De hoeveelheid en hoogte van de bruggen.
    Het doel van de bruggen moet duidelijk zijn. Net als wie de gebruikers zijn. En welke voordelen de bruggen bieden als het gaat om toegankelijkheid en veiligheid. Over het algemeen zijn de bezoekers positief over het toevoegen van extra verbindingen, vooral voor wandelaars. Het moet duidelijk zijn, zeker voor het Oosterdelgebied dat het om een voetgangersbrug gaat. De brug mag niet toegankelijk zijn voor fietsers.
  • Losloopgebied voor honden
    De meningen lopen uiteen. Er zijn mensen die graag hun hond los laten lopen. Terwijl anderen bezorgd zijn of dit samen kan gaan met groen- en speelvoorzieningen. Daarnaast is de vraag of de hondenpoep dan wel wordt opgeruimd. In het plan staat een voorstel om het hondenlosloopgebied op een natuurlijke manier te scheiden. Een manier die past bij het landschap, zonder een hek te gebruiken. Hierin zoeken we een oplossing die rekening houdt met alle belangen.
  • Speelruimte voor kinderen
    Er zijn zorgen over geluidsoverlast door speelplekken. Toch bestaat ook de behoefte voor plekken in de wijk waar jonge kinderen en tieners kunnen spelen of sporten. Bewoners hebben een voorstel ingediend voor een trapveldje. Dat is tijdens de avond nogmaals onder de aandacht gebracht. Bij de uitwerking van de plannen kijken we waar mogelijk ruimte is. Een van de zoeklocaties voor een trapveldje is ten westen van het havengebouw van Broekhorn.
  • Camperplekken haven Broekhorn
    Betrokkenen vragen zich af of het ontwerp de juiste oplossing is. In en rondom de haven Broekhorn wordt gekeken naar een zo goed mogelijke indeling om aan de verschillende belangen tegemoet te komen. Dit houdt onder andere in: het haventje, speeltuintje, trapveldje, parkeerplekken en camperplaatsen. De camperplaatsen worden in het ontwerp verplaatst om de ruimte rond het havengebouwtje beter tot zijn recht te laten komen. Door deze verandering zijn er zorgen over zicht en de parkeerdrukte in het gebied. Het aantal parkeerplaatsen blijft in het plan gelijk, zowel voor campers als auto's. Tussen de campers blijven plekken vrij, waardoor zicht blijft op het kanaal.
  • Horeca haven Broekhorn
    Er waren vragen over de toevoeging van horeca aan het havengebouw. Met name over mogelijke geluidsoverlast. Over het algemeen wordt positief gereageerd op kleinschalige horeca. Overdag in de vorm van een kopje koffie met een taartje. De plannen gaan uit van horeca voor een kleine groep mensen.
  • Combinatie van voetgangers en fietsers
    Bezoekers hadden tips over het veilig combineren van fietsers en voetgangers op hetzelfde pad. Bij de inrichting van het gebied wordt hier over nagedacht.
  • Groen
    Diverse tips vragen aandacht voor het stimuleren van veel verschillende dieren in planten, in de vorm van vlinders, insecten en bloemenweides. Hierbij werd opgemerkt dat in het plan rekening moet worden gehouden met onderhoud (waar dit nodig is). Op andere post-its ging het over het type bomen dat past bij het landschap. Dit komt overeen met de voorstellen in het ontwerp.

Waar kan ik het Masterplan bekijken?

Op de projectpagina www.dijkenwaard.nl/kanaalpark > Documenten en Nieuws staat het Masterplan Openbare Ruimte Kanaalpark met daarin de gepresenteerde schetsontwerpen. De Toelichting Masterplan Openbare Ruimte Kanaalpark staat in een apart document daaronder.

Wat zijn de vervolgstappen?

De volgende bijeenkomst is naar verwachting in het najaar van 2024. Dan presenteren we het definitieve Masterplan. We bespreken welke suggesties en ideeën wel of niet in het plan zijn verwerkt en op welke wijze dat is gedaan.

Hoe informeren we inwoners en betrokkenen ?

Inwoners en betrokkenen ontvangen op hun huisadres een uitnodiging voor de presentatie van het definitieve Masterplan. Een aankondiging van de presentatie staat dan ook in Gemeentenieuws/Nieuwsblad Dijk en Waard. Op www.dijkenwaard.nl/nieuws-en-bekendmakingen en op www.dijkenwaard.nl/kanaalpark vindt u regelmatig informatie over de ontwikkeling van Kanaalpark. Volg voor de laatste nieuwtjes onze Facebook- en Instagram-pagina’s.

Inloopavond gemist? U kunt nog reageren

Heeft u een vraag, tip of top? Mail dan naar kanaalpark@dijkenwaard.nl. Dat kan tot 22 juli 2024.

Bekijk het filmpje over de gebiedsvisie

Op 18 november en 6 december zijn er online bijeenkomsten gehouden met omwonenden en andere belanghebbenden over het Kanaalpark. Deze bijeenkomsten hadden de volgende thema's:

  • Rust en groen
  • Levendigheid en voorzieningen
  • Verbinding centraal

Was u niet bij de bijeenkomst op 6 december? Het beeldend verslag kunt u downloaden (pdf, 10 MB).

Was u niet bij de bijeenkomst op 18 november? De samenvatting op hoofdlijnen kunt u downloaden (pdf, 175 KB).

Ter inspiratie kunt u hier kaartjes downloaden (pdf, 11 MB). Deze kaartjes geven een beeld van mogelijkheden in het gebied en kunnen aanleiding zijn tot een gesprek. Wat spreekt u aan? Wat past in dit gebied rond het kanaal? Wat vindt u totaal niet wenselijk? Mist u nog ideeën of beelden?

Vragen?

Heeft u vragen over het project Kanaalpark? Stuur ons dan een e-mail.