De omgevingswet

De Omgevingswet gaat over de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen: de leefomgeving. Deze wet vereenvoudigt de regels voor veel van wat u buiten ziet, ruikt en hoort. U krijgt met de Omgevingswet te maken als u iets wilt veranderen in uw leefomgeving. Iedereen die een plan of idee heeft voor de omgeving, heeft met die regels te maken. Bijvoorbeeld bij het bouwen van een dakkapel of de organisatie van een evenement.

De belangrijkste taak van de Omgevingswet is de leefomgeving gezond en veilig te houden voor iedereen. Er moet ruimte zijn voor slimme ideeën en nieuwe plannen, maar ook voor het beschermen van wat we willen bewaren en koesteren.

Dit betekent de Omgevingswet voor mij

U krijgt met de Omgevingswet te maken bij het volgende.

  • Als u iets wilt bouwen of verbouwen aan uw huis of bedrijf. Of u start een ander project en moet uitzoeken of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. 
  • Als iemand anders iets wil veranderen in uw omgeving. Bijvoorbeeld als uw buren een garage willen neerzetten. Of als een bedrijf in de buurt het kantoor wil vergroten. U bent dan iemand die daarmee te maken krijgt.

U hoeft uw vergunning maar bij één loket aan te vragen: het Omgevingsloket. In welke gemeente u ook woont, alle aanvragen gaan via dit Omgevingsloket.

Vragen?

Heeft u een vraag over hoe de gemeente Dijk en Waard met de Omgevingswet omgaat? Of heeft u een vraag over een bestemmingsplan of het omgevingsplan? Dan kunt u terecht bij team Ruimtelijke Ordening: teamRO@dijkenwaard.nl.

Ondernemer of bouwprofessional?

Bent u als ondernemer of bouwprofessional geïnteresseerd in de Omgevingswet? Dan verwijzen we u naar het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). 

Wilt u iets bouwen of verbouwen? Dan heeft u misschien een vergunning nodig. Kijk hiervoor op de pagina van de omgevingsvergunning. Wilt u meer weten over het aanvragen van een vergunning? Dan kunt u terecht bij het Omgevingsloket Dijk en Waard

Video met uitleg

Meer informatie over de Omgevingswet

Wilt u als inwoner meer weten? Kijk dan op de website voor inwoners.
Bent u ondernemer? Kijk dan op de website voor ondernemers.

Als u een idee heeft voor bijvoorbeeld een speeltuin, iets wilt bouwen of een ander project wilt uitvoeren, is het goed de omgeving daarbij te betrekken. Bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met de buren. Maar misschien ook met anderen waarvan u denkt dat ze iets gaan merken van uw project. Soms is dit zelfs verplicht.

Het kan ook zijn dat iemand anders bij u in de buurt een project start. En dat ze u vragen om daarover mee te denken. Dat noemen we participatie. 

Meepraten en meedoen is een belangrijk onderdeel van de Omgevingswet.

De Omgevingsvisie is onze voorstelling van hoe wij in Dijk en Waard naar de toekomst kijken. In de visie staat beschreven hoe de fysieke leefruimte zich de komende 25 jaar moet ontwikkelen. Hierin is onder andere aandacht voor leefomgeving, zoals de indeling van de ruimte, het wegennet, milieu, natuur en waterbeheer. Dit heeft weer te maken met de Omgevingswet.

De Omgevingsvisie van de gemeente Dijk en Waard is te vinden op de pagina Omgevingsvisie.

Een Omgevingsplan is verplicht onder de Omgevingswet. Hierin staan alle bestemmingsplannen én een verzameling regels die zijn overgedragen vanuit het Rijk. In het Omgevingsplan staat wat er wel en niet mag op een bepaalde plek. Bijvoorbeeld:

  • Waar mogen woningen gebouwd worden en waar niet?
  • Wat zijn de voorwaarden voor het kappen van bomen?
  • Welke regels zijn er voor het bouwen van een nieuwe schuur?
  • Hoe hoog mag een nieuwe schutting zijn?

Kijk voor meer informatie op de pagina Omgevingsplan.