Subsidie Buurthuizen 2025

Een buurthuis is een openbaar gebouw. Inwoners kunnen elkaar daar ontmoeten en meedoen aan activiteiten. Het is makkelijk om er binnen te lopen. Een buurthuis heeft een bestuur dat zorgt voor het beheer en het gebruik van het buurthuis.

U kunt subsidie aanvragen voor activiteiten die u als buurthuis in Dijk en Waard organiseert.

Taak buurthuis

De belangrijkste taak van een buurthuis bestaat uit twee delen. Aan de ene kant zorgt het buurthuis voor sociale activiteiten, aan de andere kant draagt ze bij aan het signaleren en oplossen van vragen in de buurt of wijk. Daarvoor werkt het buurthuis samen met andere sociale organisaties.

Doel buurthuis

Het belangrijkste doel van een buurthuis zijn de sociale activiteiten. Het buurthuis is een plek voor activiteiten en nieuwe ideeën van en voor alle personen in de wijk: jong, oud, vrouw, man en alle culturen en achtergronden. Daarnaast organiseert het buurthuis activiteiten waarmee ze inkomsten krijgen, om voor zichzelf te (kunnen) zorgen.

Subsidie aanvragen

Een subsidie aanvragen voor buurthuizen kan door een e-mail te sturen naar de gemeente. U krijgt dan een formulier van ons toegestuurd. Binnenkort kunt u gebruik maken van een formulier op deze site.

Subsidievoorwaarden

Om subsidie te krijgen moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een uitgebreide beschrijving van deze voorwaarden en regels vindt u in de Subsidieregeling Buurthuizen Dijk en Waard.

Voor welke activiteiten kan ik subsidie aanvragen?

U kunt subsidie aanvragen voor activiteiten die zorgen voor de versterking van de sociale basis, zoals:

  1. Het tegengaan van eenzaamheid
    Open inloop activiteiten die zorgen voor de ontmoeting van kwetsbare bewoners uit de wijk en eenzaamheid tegengaan.
  2. Sociale verbinding en samenredzaamheid (elkaar steunen)
    Activiteiten die zorgen voor sociale verbinding tussen wijkbewoners en samenredzaamheid in de wijk. Hierdoor leren mensen elkaar kennen en zien mensen (weer) om naar elkaar.
  3. Het bieden van een echte ruimte 
    Het bieden van een echte ruimte aan sociale organisaties en inwoners voor activiteiten gericht op ontspanning, vermaak, lichamelijke en mentale gezondheid, beweging en ontwikkeling.
  4. Het mogelijk maken van beleid voor vrijwilligers
    Het mogelijk maken van beleid voor vrijwilligers op het gebied van werving, training, waardering en behoud van vrijwilligers. Het beleid wordt bepaald door het bestuur. Een vergoeding of jaarfeest zijn voorbeelden van waardering. Kosten die te maken hebben met de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen ook in aanmerking komen voor subsidie.
  5. Waarschuwen en verwijzen
    Het maken van afspraken om samen te werken met welzijnsorganisaties die zorgen voor waarschuwen en doorverwijzen van sociale vraagstukken vanuit de wijk of van individuele inwoners.

Om subsidie te ontvangen dient u activiteiten te ontwikkelen op alle 5 thema’s.

Subsidie kan aangevraagd worden door:

  • Stichtingen
  • Verenigingen opgericht bij notariële akte

Wij raden u aan de aanvraag in te leveren tussen 1 juli en 1 oktober van het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarin de activiteiten gaan plaatsvinden. U maakt dan de grootste kans om subsidie te krijgen. Levert u de aanvraag op 1 oktober of later in? Dan loopt u het risico dat er geen subsidie meer is.

Bij een onvolledige aanvraag geldt de datum waarop de volledige aanvraag is ontvangen door de gemeente. Voorbeeld:

  • Op 30 september wordt een onvolledige aanvraag ingeleverd.
  • Op 7 oktober worden de stukken die ontbraken ingediend bij de gemeente. 
    Dan geldt de datum van 7 oktober als officiële datum van ontvangst.

Vraagt u voor het derde jaar op rij minder dan € 50.000 subsidie per jaar aan? Dan kunt u voor meerdere jaren subsidie aanvragen, met een maximum van vier jaar.

Let op: wordt het bedrag aan subsidie over de totale periode € 50.000 of meer? Dan zijn er twee extra verplichtingen bij de aanvraag van de subsidie, namelijk:

  • een verdeling van de subsidieperiode, met een toelichting daarop;
  • een controleverklaring, opgesteld door een onafhankelijke accountant.

U vraagt de subsidie aan met het aanvraagformulier dat u bovenaan deze pagina vindt. Dit formulier komt automatisch bij ons binnen. U hoeft de aanvraag dus niet naar ons toe te sturen.

Is de subsidieaanvraag al verstuurd? Dan kunt u aanvullende stukken op 2 manieren versturen:

Per post:

Gemeente Dijk en Waard
Team subsidies
Postbus 390
1700 AJ Heerhugowaard

Per e-mail:

post@dijkenwaard.nl

  • Bij indiening voor 2 oktober: uiterlijk 31 december van het jaar waarin de volledige aanvraag is ingeleverd.
  • Bij indiening vanaf 2 oktober: binnen 13 weken nadat de volledige aanvraag is ingeleverd.