Taalmaatjesproject meer dan taalles alleen

Antwanette vluchtte zes jaar geleden voor de oorlog in haar geboorteland Syrië en sindsdien woont ze met haar man en 25-jarige zoon in Broek op Langedijk. Ze wilde zo snel mogelijk integreren in haar nieuwe thuisland en deed actief mee aan de Nederlandse lessen die hoorden bij haar inburgeringstraject. Toen kwam de coronapandemie en stond alles stil.

Nederlands leren op YouTube

“We konden niet meer naar school en geen nieuwe mensen ontmoeten. Ik merkte dat ik steeds meer woorden, die ik had geleerd op les, aan het vergeten was”, vertelt Antwanette in indrukwekkend goed Nederlands. Wel keek ze elke dag met haar man en zoon naar Nederlandse televisieprogramma’s. “Zo bleven we evengoed leren. Mijn zoon sprak heel snel goed Nederlands en die hielp mij met alles. Ik hou van leren en wilde steeds meer. Soms werd mijn zoon er moe van als ik weer filmpjes op YouTube wilde kijken om Nederlands te leren en de betekenis wilde weten van woorden die ik nog niet kende”, lacht ze. Haar man was minder enthousiast. “Die vindt het heel moeilijk om een nieuwe taal te leren en wordt daar onzeker van. Dan is het niet leuk om te doen. Maar ik blijf hem aanmoedigen om het te leren, het is belangrijk!” Haar man begint binnenkort met zijn nieuwe baan bij WNK in Alkmaar, waar hij ook een uur per week verplicht Nederlandse les moet volgen. “Dat komt goed”, zegt Antwanette vol vertrouwen.

Taalmaatjesproject van Wonen Plus Welzijn

Toen alles weer opstartte na de coronaperiode, startte ook weer het Taalmaatjesproject van Wonen Plus Welzijn, in de bibliotheek in De Binding.  Daarvoor had Antwanette al een taalmaatje gehad maar toen alles weer begon, meldde ze zich snel weer aan. Ze werd gekoppeld aan Jantien, een enthousiaste vrijwilliger uit Sint Pancras. “Waarom ik me aanmeldde bij Taalmaatjes?” Ze moet er even over nadenken. “Omdat ik graag iets doe voor mensen, ik hou ervan om mezelf nuttig te maken op sociaal maatschappelijk gebied.” Jantien is zo’n vrijwilliger die zich met liefde inzet, waar ze maar extra handjes nodig hebben. Taalmaatje worden was een van die dingen en ze is nu al meer dan twee jaar het vaste maatje van Antwanette. De twee hebben duidelijk een klik. Wat verbindt ze? “We praten veel over eten”, lacht Jantien. Het is een gezamenlijke hobby van de dames. “Maar ook over politiek hoor. Wanneer er verkiezingen zijn dan probeer ik dat bijvoorbeeld als thema te gebruiken. Eigenlijk is elk onderwerp geschikt om de taal te leren.”

Zelfvertrouwen

Vanuit de bieb zijn er praatplaten beschikbaar, waarop tekeningen staan waar ontzettend veel op te zien is. Als een soort Jan van Haasteren puzzel. “Dat is een goede manier om Nederlandse woordjes te leren. Maar ik wil meer, ik wil hele zinnen leren uitspreken”, zegt Antwanette, die het liefst gesprekjes met haar taalmaatje houdt om zo vloeiender te leren spreken. Het heeft ook alles te maken met zelfvertrouwen. Zo vertelt Antwanette over die keer dat ze voor het eerst iets durfde te vragen in een supermarkt. “Mijn zoon stond buiten en moedigde me aan: je kan het! Ik liep naar binnen en vroeg: Pardon, mag ik iets vragen? Waar staan de eieren?’” Ze glimt bij de herinnering. “Dat was een overwinning! Mijn zoon was supertrots!”

Zelfredzaamheid

Ferry Blokker van Wonen Plus Welzijn coördineert het project Taalmaatjes sinds 2021. Hij geniet van maatjes zoals Antwanette en Jantien. “En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van succesvolle duo’s. Er zijn zelfs vriendschappen ontstaan en sommige maatjes komen bij elkaar thuis, gaan op uitjes of doen samen boodschappen om zo de taal te leren. De laagdrempelige manier slaat enorm aan en blijkt in de praktijk niet alleen bij te dragen aan het leren van de taal. Ook helpt het bij het wennen aan de Nederlandse cultuur, ze leren de gebreken kennen en krijgen zelfvertrouwen om een praatje te maken. Wat weer enorm bijdraagt aan de zelfredzaamheid.”

Nieuwe taalmaatjes gezocht

In samenwerking met de Bibliotheek Kennemerwaard heeft Wonen Plus Welzijn het project Taalmaatjes ontwikkeld en het was eigenlijk meteen een succes. “Na de eerste advertentie in de lokale krant meldden zich meteen dertig vrijwilligers!”

Er is een groeiende groep nieuwe Nederlanders in Dijk en Waard die ook op zoek zijn naar een taalmaatje. Samen met de deelnemer gaat u laagdrempelig werken aan de vaardigheden op het gebied van lezen, spreken en schrijven. Dit gaat doormiddel van taaloefeningen maar kan ook uitgebreid worden met sociale activiteiten. Hierbij biedt de bibliotheek ondersteuning met materialen en een training waarin u leert wat het inhoudt om taalmaatje te zijn. Geduld en inlevingsvermogen zijn een groot goed, uitgebreide kennis van grammatica is niet nodig.

Wat Antwanette nog wil leren? “Ik hoop dat ik ooit kleinkinderen krijg en dan wil ik Nederlands met ze spreken. Ik geniet ervan als ik grootouders met hun kleinkinderen zie en hoe ze van elkaar leren. Dat is ook mijn wens.”

Startbijeenkomst op 5 juli

Ook taalmaatje worden? Op vrijdag 5 juli wordt van 13.00 tot 15.00 uur in de Binding in Zuid-Scharwoude een startbijeenkomst gehouden voor nieuwe taalmaatjes. Aanmelden kan per mail via f.blokker@wonenpluswelzijn.nl of via 06-10291105.