Opening van de nieuwe vaarroute markeert mijlpaal

Woensdag 24 april was het eindelijk zo ver: de opening van de nieuwe vaarroute vanaf de Bomenbuurt in Zuid-Scharwoude richting de Nieuwe Veiling in Noord-Scharwoude. Een historisch moment, of op zijn minst gedenkwaardig!

Het idee voor deze waterverbinding lag er namelijk al 20 jaar. Woensdag kon Stichting Langedijk Waterrijk, de initiator van het plan, eindelijk zijn schippers en hun prachtige schuiten optrommelen voor een gezamenlijke opening. Met alle mensen die betrokken zijn bij het realiseren van de verbinding voer men gezamenlijk naar de Achterburggracht van Noord-Scharwoude, richting de indrukwekkende Sint-Jan de Doper en onder prachtige bruggen langs straks rijkbloeiende oevers. De opening werd voorafgegaan en afgesloten in de Kooger Kerk, met een gezellig samenzijn.

Toekomstbestendig

Aan het project ging jaren van overleg en bewonersconsultatie vooraf en over elke vierkante meter is gedebatteerd. Projectleider Marianne Zeedijk: “Maar dan heb je ook wat. Wandelend of varend gaan inwoners en bezoekers hier met genoegen komen. We kunnen regionale fiets-, wandel- en vaarnetwerken aan elkaar verbinden en inwoners of bezoekers een beter aanbod geven. Recreatie is belangrijk, voor het welzijn en ook voor de economie. Denk eens aan de terrasjes langs het water, strandjes, verhuur van fluisterbootjes, enzovoort. We werken zo ook aan het toekomstbestendig maken van Museum BroekerVeiling en het landschapsreservaat Oosterdel.”

Meerdere wethouders zijn betrokken geweest

Of zoals wethouder Ester Leibbrand het zei in haar speech: ”Een goede balans tussen mens, milieu en economie is belangrijk, het moet absoluut geen Giethoorn worden. Daar is het economisch belang vooropgesteld, het gaat in Dijk en Waard om het breder perspectief op je thuis voelen.” En eerlijk over haar beperkte rol in het project: “Nu sta ik hier voor jullie, maar ik heb hier werkelijk geen hand in gehad. Wel de oud-wethouders, die elk over al die jaren het project doorvaarbaarheid een stukje verderop hebben gebracht: Hans de Graaf pakte het schippersinitiatief op, Jaco Koolaard zorgde voor deelname aan een Europees project dat een subsidie opleverde, Jan Piet Beers startte Langedijk Ontwikkelt Met Water, Ad Jongenelen hield de vlag hoog, Jasper Nieuwenhuizen zorgde dat het programma financieel zorgvuldig in de begroting werd ondergebracht. En niet te vergeten Annette Groot, die haar liefde voor dit project op mij over heeft gebracht.”

Nieuwe vaarroute schept mogelijkheden

Dat dit proces niet over rozen ging en heel wat obstakels en hobbels onderweg kende, spreekt bijna voor zich. Maar door volharding van de verschillende partijen, van collegebesturen, projectleiders tot de bruggenbouwers van aannemer K_Dekker Bouw & Infra, en alle omwonenden en andere belanghebbenden, was de visie steeds strak gericht op de toekomst. Dit wordt van harte onderstreept door Rob Vroegop, voorzitter van Langedijk Waterrijk, een van de partijen die nauw met de gemeente samenwerken in Langedijk ontwikkelt met Water. “Naast dat we blij zijn dat het gebied om doorheen te varen een stukje groter is geworden, biedt het ook mogelijkheden voor ons om evenementen te houden. Zo zijn er weer plannen voor ‘Gracht als beleving’, waarbij er op diverse plekken aan het water theatervoorstellingen en muziekoptredens te zien zijn, maar het geeft ook ruimte om andere evenementen te organiseren. Niet alleen voor ons, maar voor de mensen die nu aan doorgaand vaarwater wonen, zorgt het initiatief bovendien voor een belangrijke opwaardering van hun stukje Dijk en Waard. Voor Langedijk Waterrijk is het behoud van het cultureel en varend erfgoed in ere houden het belangrijkste doel, dus wij zijn vandaag een van de zeer trotse partijen. Bovendien zijn het erg mooie bruggen en verdient de afwerking ervan, zowel in als om het water een groot compliment.”

Voor omwonenden een uitdaging

Voor omwonenden was het bruggenproject een uitdaging. Het project duurde al met al zo’n 15 maanden en er zijn heel wat weg omleidingen, open straten, hekken voor je huis en buizen uit de grond voor nodig geweest. Leibbrand bedankte de bewoners dan ook voor hun begrip, geduld én de warme soep! Ruby Groen, Langedijker onderneemster en trotse bewoonster van dit stukje van Langedijk, kan dit alleen maar benamen. “En wat hebben alle betrokken partijen zich ingezet, heel bizar. Want geloof mij, dit gehele project ging op geen enkel vlak vanzelf. Maar het resultaat is fantastisch, ik ben supertrots. In het begin van Langedijk Ontwikkelt met Water rond 2017 mocht ik mijn advies geven bij de Provincie Noord-Holland. Ik hield daar een presentatie over het belang van een doorvaarbaar Langedijk en dit werd positief ontvangen. Toen mijn eigen bedrijf LangedijkerUitje kort daarna een succes werd, kon ik het met een gerust hart overlaten aan de superdeskundige groep die het samen fantastisch voortzetten. Ik vind het ook heel mooi om te zien dat het draaiboek dat wij hebben gemaakt voor de opening vandaag één op één is overgenomen.”

Provincie Noord-Holland is medefinancier en heeft zo’n vier ton is geïnvesteerd in de vier bruggen. Namens de provincie was gedeputeerde Esther Rommel aanwezig bij de opening, die eveneens haar waardering uitsprak voor al het werk dat is verzet en het resultaat dat zeer passend is in de omgeving en recht doet aan het cultureel erfgoed van Langedijk.

Wethouder Leibbrand wees de aanwezigen tot slot nog even op het bijzondere ontwerp: “Als u de route wandelt, kijk dan eens naar de brugleuningen, die zijn geïnspireerd door de tientallen historische bruggen die de Dorpsstraat verbonden met de achterliggende eilanden. En let tijdens het varen op hoe de bruggen zich van noord naar zuid ‘openen’ via een speciaal ontwerp van landhoofden en dragers.”

En zo vaart Langedijk een nieuw tijdperk in met deze historische vaarroute.