Met de DijkenwaardPas kan ieder kind meedoen

Gemeente Dijk en Waard heeft de DijkenwaardPas ingevoerd voor mensen met een laag inkomen en vermogen. Deze pas bevat een digitaal tegoed, dat je zelf naar wens kunt besteden. Eén van de plekken waar je terecht kunt met deze pas is voetbalvereniging KSV in Heerhugowaard. Joep Seepers, penningmeester van KSV vertelt: “Of het nu voetbal is of iets anders: wij vinden het belangrijk dat alle kinderen toegang hebben tot sport. Eén van de belangrijkste doelstellingen voor ons als vereniging is dan ook om sport toegankelijk te maken voor iedereen.”

DijkenwaardPas

Luke Mulder is beleidsadviseur sport van gemeente Dijk en Waard en heeft in die hoedanigheid onder andere sportstimulering in zijn takenpakket: “Iedereen weet hoe belangrijk het is om te bewegen. Niet alleen voor je gezondheid is dat goed, maar ook bij het ontwikkelen van sociale contacten speelt deelnemen aan een sportvereniging een belangrijke rol. Vaak leggen kinderen al in hun jeugd de basis voor vriendschappen voor het leven. Het kan niet zo zijn dat je dat mist omdat je ouders het niet breed hebben. Ik zou alle sportverenigingen in Dijk en Waard dan ook van harte willen verzoeken om deel te nemen aan initiatieven als de DijkenwaardPas.”

Besteden van tegoed

Met de tegoeden op de DijkenwaardPas kunnen inwoners deelnemen aan diverse activiteiten en diensten, zoals sporten, winkelen bij de kringloopwinkel, workshops, zwemmen en het bezoeken van theaters, bioscopen en musea. Ook kunnen ouders de ouderbijdrage voor hun schoolgaande kinderen ermee betalen. Je kunt bijvoorbeeld yoga of dansles ermee betalen, muziekles of kunstworkshops volgen en een (indoor)speeltuin, zwembad of bioscoop bezoeken.

Contributie

Seepers vertelt: “Bij KSV Voetbal betaal je de contributie per verenigingsjaar. Op vertoon van deze pas wordt de contributie voor een verenigingsjaar in één keer afgeschreven. Daarna kan het betreffende kind onbezorgd deelnemen aan onze activiteiten en lekker bij ons komen voetballen. Een volledig overzicht van deelnemende organisaties staat op www.dijkenwaardpas.nl.

KSV Voetbal

De laatste jaren weten mensen met een DijkenwaardPas KSV Voetbal steeds beter te vinden. “In het afgelopen verenigingsjaar hebben we 15 kinderen gehad die bij ons hebben gevoetbald met de DijkenwaardPas en er is een aantal kinderen die dit al jaren zo bij ons doen”, vertelt Seepers. “Van de ouders krijgen we blije en enthousiaste reacties dat hun kinderen op deze manier bij ons kunnen voetballen.”

Promotie in verschillende talen

Joep Seepers vindt dat de DijkenwaardPas meer gepromoot kan worden: “Het is zo’n mooi initiatief, dat zouden meer mensen moeten weten.” Hij merkt ook dat taal soms een barrière is: “Er zijn veel mensen die in Nederland komen wonen en de taal nog niet spreken. Wij zouden graag zien dat de website en promotiemiddelen van deze pas in verschillende talen beschikbaar komen. Daarnaast komt het vaak voor dat mensen onverhoopt in een situatie belanden waardoor ze de contributie niet langer kunnen betalen. Mensen weten dan nog niet dat ze met de DijkenwaardPas alsnog kunnen blijven sporten.”

Iedereen is welkom

Seepers besluit: “Iedereen is welkom bij KSV Voetbal. Of je nu via deelneemt via de DijkenwaardPas, het Jeugdfonds Sport & Cultuur of de contributiefactuur uit eigen middelen betaalt, je bent gewoon een volwaardig lid van onze vereniging. In de teams weten mensen ook niet via welke weg iemand de contributie betaalt.”

Jeugdfonds Sport en Cultuur

Naast de DijkenwaardPas, heeft KSV Voetbal ook nog een aantal kinderen onder haar leden die bij hen voetballen via het Jeugdfonds Sport & Cultuur. “Het Jeugdfonds Sport & Cultuur maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren uit gezinnen met weinig geld, toch mee kunnen doen met voetbal of andere activiteiten”, zegt Luke Mulder. Het geld uit dit fonds kan alleen worden gebruikt voor sport- en culturele activiteiten. Het fonds is er ook voor zzp’ers met te weinig opdrachten of voor gezinnen met schulden. Het fonds betaalt de contributie of het lesgeld en eventueel de benodigde spullen zoals sportkleding, dansschoenen of de huur van een instrument. 

“Wij vinden het heel belangrijk dat alle kinderen in onze gemeente mee kunnen doen met hun leeftijdsgenoten en vriendjes, en daarbij mag het inkomen van de ouders geen rol spelen.” Informatie over Jeugdfonds Sport & Cultuur vindt u op www.jeugdfondssportencultuur.nl

Kijk voor alle informatie over de DijkenwaardPas op www.dijkenwaardpas.nl.