Jouw stem is de stem die Europa én Dijk en Waard vormgeeft

Klaar voor een nieuwe verkiezingsronde? Jawel, we gaan in juni weer naar de stembus! Maar wacht even… we zijn toch net geweest? Klopt helemaal! Maar deze keer is het tijd voor de Europese verkiezingen.

Deze vinden eens in de vijf jaar plaats in alle lidstaten van de Europese Unie. En laten we eerlijk zijn, de Europese Unie klinkt misschien ver weg, maar de impact reikt ook tot in gemeente Dijk en Waard. Henk Jan Jansen, Adviseur subsidies en Europese Zaken bij gemeente Dijk en Waard, vertelt je er meer over.

Het mannetje van de subsidies

“Ik word vaak gezien als het mannetje dat een subsidieaanvraag indient en dan afwacht of we die subsidie ontvangen. Maar gelukkig bestaat mijn werk uit zoveel meer dan dat!” Henk Jan vertelt met veel passie over zijn betekenisvolle functie: “Voor gemeente Dijk en Waard zorg ik ervoor dat we financiële steun krijgen voor allerlei projecten. Van kleine lokale initiatieven tot grootschalige ontwikkelingen die de hele gemeenschap ten goede komen. Ik bouw bruggen, niet letterlijk natuurlijk, maar ik breng partijen met elkaar in verbinding en dat draagt bij aan een geslaagd resultaat.”

Invloed Europese Unie in gemeente Dijk en Waard

Henk Jan is op lokaal niveau betrokken bij het verwerven van subsidies maar ook op internationaal vlak is hij geen onbekende. Henk Jan: “Ik kan mij voorstellen dat de Europese Unie voor veel mensen een ver van hun bed show is. Begrijpelijk. Even een opfrissertje: De Europese Unie (EU) is een economische en politieke samenwerking van 27 Europese landen (lidstaten). Het is goed om te weten dat de Europese Unie óók invloed heeft op verschillende projecten in gemeente Dijk en Waard. Een van de grotere en recentste projecten is een subsidie voor de aanleg van de spooronderdoorgang. Dit doen we in samenwerking met de gemeente Alkmaar, gemeente Zaanstad en de Vervoerregio Amsterdam. Ook heeft de Europese Unie eerder bijgedragen aan de ontwikkeling van een Heerhugowaardse energiestrategie voor het Stationsgebied.”

Subsidieaanvragen door ondernemers

Henk Jan benadrukt dat de Europese Unie niet alleen aanvragen vanuit overheidsinstellingen behandelt. “Ondernemers van gemeente Dijk en Waard kunnen ook subsidies aanvragen bij de Europese Unie,” legt hij uit. “Er zijn verschillende subsidies beschikbaar op diverse terreinen zoals onderzoek en innovatie, regionale ontwikkeling, onderwijs, milieu en werkgelegenheid. Het is wel belangrijk om te beseffen dat het aanvragen van een subsidie een langdurig traject is dat aan strikte eisen moet voldoen."

Verkiezingen

Tijdens deze Europese verkiezingen kiezen burgers hun vertegenwoordigers in het Europees Parlement. Dit is de enige Europese instelling die direct door de burgers wordt gekozen. Het Europees Parlement speelt een belangrijke rol in het vaststellen van wetgeving en het bepalen van het beleid van de Europese Unie. Henk Jan: “Goed om te weten is dat ongeveer 75% van de nationale wetgeving een achtergrond of relatie heeft met deze Europese wetgeving. Een wetgevingsvoorstel wordt feitelijk beïnvloed door alle EU-landen voordat het wordt aangenomen. Het is niet waar dat wetten 'zomaar' vanuit Brussel worden opgelegd, zoals sommige politieke partijen soms willen laten geloven.”

Waarom stemmen?

Maar waarom is het voor ons belangrijk om te gaan stemmen? Henk Jan: “Laten we het simpel houden: het is jouw kans om te bepalen wie jouw stem vertegenwoordigt in het Europees Parlement. En weet je niet op wie je wilt stemmen? Ik zeg altijd: doe je huiswerk. Kijk verder dan alleen de kandidatenlijst. Gebruik stemwijzers, snuffel rond op de websites van de partijen, en informeer jezelf over de belangrijke kwesties. Want jouw stem is de stem die Europa vormgeeft.”

De verkiezingen voor het Europees Parlement vinden plaats van 6 tot 9 juni 2024. In Nederland wordt op donderdag 6 juni gestemd. Kijk op www.dijkenwaard.nl en www.rijksoverheid.nl voor meer informatie.