Wonen en winkelen in oude pand EP Jack Stet in Zuid-Scharwoude

Na de zomer start de nieuwbouw en verbouw van het voormalige bedrijfspand van EP Jack Stet aan de Dorpsstraat 435 in Zuid Scharwoude. Inmiddels is de sloop al begonnen. De huidige winkel en het woonhuis worden herbestemd tot een winkel/bedrijfsruimte plus elf wooneenheden.

Kale ruimte met potentie

Het is nu nog een kale ruimte met een enorme oppervlakte, en de regen stroomt aan alle kanten naar binnen. Toch is er al heel veel gebeurd, vertelt Linda de Vries, die samen met haar man Pieter eigenaar van het pand is. “Het leeghalen van de ruimte, het afbreken van het voormalige woongedeelte en de sloopwerkzaamheden waren echt megaklussen. Nadat EP Jack Stet stopte, is er nog een apotheek gevestigd geweest op dit adres en daarna een kringloopwinkel. In de woning hebben de afgelopen jaren vrienden van onze kinderen ‘anti-kraak’ gewoond.

Plannen voor verbouwing

Toch zagen de eigenaren veel potentie in het pand en vooral de locatie tegenover het bekende café de Roode Leeuw. Linda glimt als ze over de plannen vertelt, terwijl ze toch heel wat hobbels heeft moeten nemen. “Wij hebben het pand in juni 2020 gekocht; in het jaar daarvoor waren er al gesprekken geweest met de familie Stet. Wij hadden belangstelling mits het pand mocht worden verbouwd tot appartementen. Vervolgens ging er nog heel wat tijd overheen voordat er een klap werd gegeven op de plannen zoals die er nu liggen. We wilden van alles, maar moesten rekening houden met het bestemmingsplan, de vergunningen en voldoende parkeerplaatsen.”

Parkeerprobleem

Vooral dat laatste bleek een heikel punt bij het ontwerp. “We waren van plan om meer appartementen te creëren dan de elf die er nu komen, maar konden de bijbehorende parkeerplaatsen niet realiseren. Ik dacht nog heel naïef dat het parkeerterrein dat naast het pand ligt genoeg zou moeten zijn, maar zo werkt het helaas niet”, zegt ze lachend. “In het bestemmingsplan staat dat die ruimte is gereserveerd voor winkelend publiek. We hebben dit feit geaccepteerd en nu wordt de benedenverdieping weer grotendeels ingedeeld als winkelruimte en erboven en ernaast komen de appartementen.” De basis van het ontwerp van Architectenbureau Breebaart & Korver uit Zuid Scharwoude sprak de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente aan en na een aantal rondes aanpassingen konden de volgende stappen worden gezet.

Aanvragen voor winkelruimte

De initiatiefnemers hebben al enkele aanvragen gekregen voor de winkelruimte, maar er is nog niets concreet. Voor de woningen, waarvan er vier voor de sociale verhuur worden, lijkt het hen fantastisch als er straks een mooie mix komt van jongere en oudere huurders, waarmee ze doorstroming mogelijk maken en tegemoet komen aan de hoge woningnood. De verhuur van de woningen zal met behulp van een makelaar grotendeels zelf worden opgepakt.

Start werkzaamheden

Na de kermis Zuid-Scharwoude zullen de werkzaamheden aan de appartementen starten. Er is een bouwteam geformeerd; bouwbedrijf De Geus gaat het pand bouwen in samenwerking met andere lokale bedrijven als sloopbedrijf Van der Bel, Holvast Electro en Schrijver Installaties. Wij vinden het fijn om met lokale partijen te werken, aldus de eigenaren.

Ondersteuning van de wethouder

Wethouder Nils Langedijk omarmt initiatieven als deze, waarbij bestaande plekken aan het lint van Langedijk worden (her)gebruikt voor woningbouw. “De doelen voor de realisatie van dit project zijn het realiseren van iets moois op deze prachtige locatie in het dorp en het realiseren van extra huisvesting, met name voor kleine huishoudens. Die doelen worden omarmd door de gemeente Dijk en Waard en wij hebben het ontwikkelingsproces met Linda en Pieter als plezierig en voortvarend ervaren.” Wel moest er met heel veel zaken rekening worden gehouden, meer dan ze hadden kunnen bedenken. Naast de parkeerdruk speelden er nog veel meer zaken; waaronder bijvoorbeeld een door de gemeente ‘heilig verklaarde boom’, de precisie van het sloopwerk en ga zo maar door. De bestaande bomen wilden we graag behouden. De sloop en de bouw geschiedt zo veel als mogelijk duurzaam; er blijven delen van het winkelpand staan om te worden hergebruikt. Het sloopbedrijf Van der Bel heeft ook een bestemming gevonden voor de materialen die konden worden hergebruikt. Al met al is het een proces geweest van 5 jaar; maar zodra de tekeningen de goedkeuring konden krijgen van de commissies van de gemeente zat de vaart er goed in.

Herstel van de oude gevel

De oude gevel van het woonhuis zal in ere worden hersteld. Dat was ook één van de doelstellingen van de eigenaren. De oude gevel had karakter en dat willen ze graag weer teruggeven aan het dorp.

Historische waarde

Een mooi detail is dat vroeger op deze locatie de Kromme Brug stond, waarnaar de straat langs het pand is vernoemd. “De grootvader (Piet de Vries) en overgrootvader (Jacob de Vries) van Pieter waren timmermannen en hebben nog aan die brug gewerkt. Een mooi stukje historie, dat we straks ook in de appartementen terug willen laten komen.” Sowieso zijn Pieter de Vries en zijn ouders geboren en getogen Langedijkers. Het verklaart hun grote wens om het dorpse karakter te behouden. “Pieter zijn ouders zijn nauw betrokken bij dit project, die vinden het prachtig.

Waardering voor initiatieven

De wethouder kan dit soort initiatieven alleen maar toejuichen, al begrijpt Nils Langedijk ook dat er heel veel bij komt kijken. “Er moet bij zulke projecten aan heel wat voorwaarden worden voldaan waar verschillende partijen bij betrokken zijn. Maar als ik zie wat de initiatiefnemers eerder hebben gerealiseerd, en wat het plan is op deze locatie, dan kan ik daar alleen maar mijn waardering voor uitspreken.”

Communicatie met omwonenden

De communicatie en de goede relatie met de omwonenden vindt Linda enorm belangrijk. “We hebben iedereen voortdurend meegenomen in het proces, hebben plannen aan ze voorgelegd en proberen met alle wensen rekening te houden. Ook zijn er natuurlijk bepaalde angsten voor overlast die we weg proberen te nemen. Bij een ingrijpende verbouwing als deze kun je dit nooit helemaal voorkomen, maar als je open blijft communiceren is er vooral begrip. En na het zien van de tekeningen zijn de buren vooral heel blij met onze plannen want het wordt prachtig!”

Voor meer informatie kun je een e-mail sturen naar Linda de Vries: mercurius@quicknet.nl