Stichting Bewonersinitiatieven Dijk en Waard: voor iedereen die samen iets in de buurt wil doen

Wil je samen met jouw buren een leuke activiteit organiseren? Dan kan je een beroep doen op de Stichting Bewonersinitiatieven Dijk en Waard (BIDW). Deze stichting bestaat sinds juni 2022 en is de opvolger van het Leefbaarheidsfonds, waarin  een drietal inwoners de adviescommissie vormden naar de gemeente toe. Robbert Jongkind (44) is hierin betrokken als voorzitter van het bestuur: “Naast mijn eigen bedrijf, wilde ik zelf meer maatschappelijk betrokken zijn.”

De gemeente geeft jaarlijks een vast budget aan de stichting met als opdracht dit te verdelen onder inwoners die een leuk idee hebben om met elkaar het wonen in Dijk en Waard wat gezelliger te maken. Deze bewonersinitiatieven kunnen van alles zijn. Hierbij kan je denken aan buurtbarbecues en buurtfeesten, een playbackshow, een activiteit op Koningsdag, een speurtocht in de wijk, hutten bouwen, et cetera. “Activiteiten zorgen ervoor dat inwoners met elkaar verbinden. Sociale cohesie en daarmee het creëren van een gezelligere buurt, is ons belangrijkste doel als BIDW zijnde”, vertelt Robbert.

Aanvragen

Formeel moeten de aanvragen acht weken van tevoren ingediend worden. Robbert: “Er worden wel eens uitzonderingen gemaakt. Als het bijvoorbeeld flink gaat vriezen en er komt een aanvraag om een ijsbaan aan te leggen, hebben we altijd de mogelijkheid om zo’n aanvraag snel in behandeling te nemen.”

Bewijsstukken

“Achteraf vragen wij altijd om een kort verslag met een aantal foto’s, zodat wij kunnen zien hoe het initiatief is verlopen en hoeveel deelnemers er ongeveer aanwezig waren. Voor alle evenementen geldt dat wij sowieso alle bonnetjes/facturen willen inzien, zodat wij kunnen kijken of de begroting, die bij ons is ingediend, ook klopt”, aldus Robbert.

Halloween Spooktocht of Kinder Vakantie Spelen

Robbert vindt elk initiatief leuk wat er wordt georganiseerd met een bijdrage vanuit de BIDW. De jaarlijkse Halloween Spooktocht in Het Waarderhout is hier een voorbeeld van. “Dit evenement wordt ieder jaar door een groep van zo’n twintig jongeren georganiseerd. Dat is een heel leuk evenement, waar elk jaar veel kinderen vanuit de hele gemeente op af komen. Een mooi initiatief van jongeren voor de kinderen van onze gemeente.” Een ander voorbeeld, die Robbert noemt, zijn de Kinder Vakantie Spelen. “Tijdens deze gezellige, actieve en feestelijke week worden voor zowel jongere als oudere kinderen uit de Noord verschillende activiteiten georganiseerd.”

Burendag

Een andere leuke activiteit is Burendag. Dit vindt plaats op 27, 28 of 29 september 2024. Deze dag is door het Oranjefonds bedacht om een activiteit te organiseren in de buurt, met de buurt en voor de buurt. Robbert: “Ook voor deze dag kan aan ons een bijdrage worden gevraagd! Doe het nu dan bent u precies op tijd.”  

Bestuur van vrijwilligers

Het bestuur van de BIDW bestaat uit goedwillende en enthousiaste vrijwilligers. Het bestuur telt drie bestuursleden: Robbert Jongkind, Gerrit van der Meer en Anita Hoole. Zij worden ondersteund door Nel Witte, die binnenkort ook tot het bestuurt toetreedt. Het bestuur van de BIDW is op zoek iemand die zich voor een à twee uur per week voor de BIDW wil inzetten. “Binnenkort zal Anita het bestuur verlaten. Anita is binnen het bestuur de spil die het geld uitdeelt. Zij krijgt de aanvragen binnen in het systeem en is ook degene die daarin op de knop ‘akkoord’ klikt, het geld overmaakt en eventueel aanvullende vragen daarin stelt.”

Meer informatie

Wil je meer informatie over de BIDW, een aanvraag indienen of wil je het bestuur versterken? Kijk dan op www.bidw.nl