Nieuwe inwoners welkom geheten in Dijk en Waard

Tijdens de naturalisatieceremonie van woensdagmiddag 12 juni mei in de raadzaal van het gemeentehuis in Heerhugowaard, heeft burgemeester Maarten Poorter van Dijk en Waard aan 18 volwassenen en veertien kinderen het Nederlanderschap uitgereikt.

Lange reis

De naturalisatieceremonie markeert de laatste stap naar het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit. In zijn toespraak en hartelijk welkomstwoord benadrukte de burgemeester dat veel aanwezigen een lange reis hebben gemaakt. Hij erkende dat het geen gemakkelijke beslissing was om hun geboorteland te verlaten en elders opnieuw te beginnen. "Sommigen zijn hier gekomen voor hun grote liefde, anderen voor werk. Er is ook een groep die vanwege onveiligheid in hun thuisland, noodgedwongen hier een nieuw leven heeft opgebouwd. Vandaag, tijdens de naturalisatieceremonie, wordt u allemaal Nederlands staatsburger," aldus de burgemeester. 

Geduld

"U heeft hiervoor een lange weg afgelegd, sommigen langer dan anderen. Voor iedereen geldt dat er veel kosten én geduld bij kwamen kijken. U moest aan allerlei voorwaarden voldoen en wachten op de afhandeling van uw dossier door de IND."

Rechten en plichten

Tijdens de ceremonie vertelde Poorter verder over de betekenis en de rechten en plichten van het Nederlanderschap en werd er bij de grondrechten stilgestaan. “Laat ik daarover zeggen dat geen enkele Nederlander, geboren en getogen, alle rechten en plichten kent of alle wetboeken heeft bestudeerd. Maar veel van onze rechten en plichten kent u al. U stopt voor het rode stoplicht, u betaalt uw belastingen en u mag tijdens verkiezingen in onze democratie stemmen op wie u wilt.” 

Grondrechten

Wel zijn er een aantal belangrijke grondrechten waar hij even bij stil wil staan: vrijheid van religie, vrijheid van meningsuiting en het recht op gelijke behandeling. “Deze grondrechten zijn de basis van onze samenleving. Als Dijk en Waard zijn wij hier scherp op en we besteden er aandacht aan. Zoals Paarse vrijdag, een dag waarop we erbij stilstaan dat je mag zijn wie jij bent. Dat klinkt heel vanzelfsprekend, maar helaas weten we dat het niet altijd zo wordt ervaren. Iedereen telt in deze gemenete. Iedereen heeft zijn eigen talent en zijn eigen unieke waarde. Samen zijn wij Dijk en Waard.”

De ceremonie werd afgesloten met een feestelijk samenzijn en natuurlijk een groepsfoto met alle trotse nieuwe Dijk en Waarders.