Gemeenteraad besluit over transitievisie warmte

Op dinsdag 28 mei besloot de raad over het voorstel Transitievisie Warmte dat beschrijft hoe de gemeente Dijk en Waard in 2050 ‘van het gas af’ wil zijn. Ook nam de raad besluiten over woningbouwontwikkelingen in Zuid-Scharwoude en Heerhugowaard.

Transitievisie warmte

Nederland stopt met het gebruik van aardgas. Dat betekent dat alle woningen en andere gebouwen in onze gemeente uiterlijk in 2050 op een andere, duurzame manier worden verwarmd. De Transitievisie Warmte beschrijft hoe we dit kunnen doen.

De raad heeft de visie vastgesteld, inclusief de moties die werden ingediend. Zo moet de komende tijd duidelijk worden welk alternatief voor aardgas het meest kansrijk is en dit moet vervolgens voor inwoners toegankelijk worden gemaakt. De gemeenteraad heeft via een motie aangegeven meer informatie te willen over de voorgestelde wijkgerichte aanpak voordat het gesprek hierover met inwoners in de wijken wordt gevoerd. Door kaders te formuleren wil de raad meer duidelijkheid scheppen voor inwoners.

Ook moet er een uitvoeringsplan komen voor de realisatie van de transitievisie warmte, gericht op de ambitie om in 2050 van het gas af te zijn.

Ontwerpverklaring van geen bedenkingen Loopakker 3

De raad heeft besloten om een zogenaamde ‘verklaring van geen bedenkingen’ af te geven voor het verlenen van een omgevingsvergunning voor het realiseren van 13 koopappartementen aan de Loopakker 3 in Zuid-Scharwoude. De aanvraag voor de omgevingsvergunning ligt binnenkort ter inzage. Er kunnen dan zienswijzen worden ingediend.

Bestemmingsplan Taxuslaan 34

Grid-vastgoed wil een appartementengebouw realiseren op de locatie Taxuslaan 34 te Heerhugowaard. De bestaande bebouwing zal worden gesloopt waarna een gebouw met maximaal 28 appartementen wordt gerealiseerd. De bouwplannen passen niet binnen het bestemmingsplan.

De raad heeft het gewijzigde bestemmingsplan vastgesteld. Hierna start een beroepstermijn van zes weken waarin omwonenden een zienswijze kunnen indienen.

Focusagenda 2.0 Regio Alkmaar

Eind 2019 is de Regio Alkmaar (Dijk en Waard, Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo en Alkmaar) gestart met de eerste Focusagenda 2019-2022. Dit is de agenda van Regio Alkmaar op de thema’s wonen, energie-innovatie en duurzame bereikbaarheid. De agenda bevat de doelen en de strategie om dit te bereiken. De raad heeft de Focusagenda 2.0 vastgesteld.

Verder besloot de raad over een verordening voor de commissie Dijk en Waard van de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft de wens uitgesproken om meer grip en sturing te krijgen oponderwerpen uit het sociaal domein. Dat gaat gebeuren via de commissie sociaal domein.