Dinsdag 28 mei: Gemeenteraad besluit over transitievisie Warmte. Hoe gaat Dijk en Waard ‘van het gas af’?

Op dinsdag 28 mei is er een raadsvergadering in de raadzaal van het gemeentehuis in Heerhugowaard. Tijdens deze vergadering neemt de raad besluiten. Dit keer neemt de raad een besluit over de Transitievisie warmte, waarin wordt beschreven hoe de gemeente Dijk en Waard in de komende vijf jaar ‘van het gas af’ gaat.  Andere onderwerpen op de agenda zijn ontwikkelingen rondom woningbouw en de Focusagenda voor de regio.

U bent welkom in de raadzaal. Of kijk vanaf 20.00 uur mee via de livestream. Kijk voor de agenda en de livestream op bestuur.dijkenwaard.nl.

Transitievisie warmte

Nederland stopt met het gebruik van aardgas. Dat betekent dat alle woningen en andere gebouwen in onze gemeente uiterlijk in 2050 op een andere, duurzame manier worden verwarmd. De Transitievisie Warmte beschrijft hoe we dit kunnen doen.
 

Het voorstel is besproken op de politieke tafel van 21 mei. De heer Pater sprak in namens de Duurzame Energiecoöperatie Dijk en Waard. Een meerderheid van de fracties is positief over het voorstel. Er zijn ook zorgen geuit over de toegankelijkheid en kosten van energiebesparende maatregelen voor inwoners en de afhankelijkheid van inwoners van HVC als enige partner voor het warmtenet.

Het debat tussen de fracties krijgt een vervolg in de gemeenteraad van 28 mei. Daar is het stuk geagendeerd als bespreekstuk.

Ontwerpverklaring van geen bedenkingen Loopakker 3

Het college heeft het voornemen een omgevingsvergunning te verlenen voor het realiseren van 13 koopappartementen aan de Loopakker 3 in Zuid-Scharwoude. Mevrouw Nooi heeft namens omwonenden van de Loopakker een petitie overhandigd aan de voorzitter van de tafel. Het voorstel wordt besproken in de gemeenteraad.

Bestemmingsplan Taxuslaan 34

Grid-vastgoed wil een appartementengebouw realiseren op de locatie Taxuslaan 34 te Heerhugowaard. De bestaande bebouwing zal worden gesloopt waarna een gebouw met maximaal 28 appartementen wordt gerealiseerd. De bouwplannen passen niet binnen het bestemmingsplan. Daarom wordt de gemeenteraad gevraagd een gewijzigd bestemmingsplan vast te stellen. Op verzoek van de fractie 50PLUS wordt het voorstel besproken in de raad van 28 mei.

Focusagenda 2.0 Regio Alkmaar

Eind 2019 is Regio Alkmaar (Dijk en Waard, Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo en Alkmaar) gestart met de eerste Focusagenda 2019-2022. Dit is de agenda van Regio Alkmaar op de thema’s wonen, energie-innovatie en duurzame bereikbaarheid. De agenda bevat de doelen en de strategie om dit te bereiken. Het stuk wordt geagendeerd als hamerstuk in de raad van 28 mei.

Verder besluit de raad over:

  • Het instellen van een commissie sociaal domein.
  • Motie vreemd aan de orde van de dag over vuurwerk. GroenLinks/PvdA dient een motie vreemd in. Deze motie heeft als basis de aangenomen moties vanuit de jongerengemeenteraad over vuurwerk en gaat in op: vuurwerkvrije zones, voorlichting op scholen en zwaardere straffen als je op heterdaad wordt betrapt.
  • Motie vreemd aan de orde van de dag over de naamgeving bruggen in Zuid-Scharwoude. Deze motie wordt ingediend door de fractie 50Plus. Zij willen het college verzoeken na te gaan of het mogelijk is om de bruggen in Langedijk te vernoemen naar de burgemeesters die tijdens dit proces hun bestuurlijke steentje hebben bijgedragen.