Dinsdag 18 juni: de raad neemt besluit over Visie Recreatie en Toerisme Regio Alkmaar en wijst WOO-contactpersoon aan

Op dinsdag 18 juni is er een raadsvergadering in de raadzaal van het gemeentehuis in Heerhugowaard. Tijdens deze raadsvergadering neemt de raad besluiten. U bent welkom in de raadzaal. Of kijk vanaf 20.00 uur mee via de livestream. Kijk voor de agenda en de livestream op bestuur.dijkenwaard.nl.

Visie Recreatie en Toerisme Regio Alkmaar

De toeristisch recreatieve visie ‘Regio Alkmaar: Parel aan Zee 2025’ loopt eind 2024 af. Daarbij maken nieuwe maatschappelijke trends en ontwikkelingen een nieuwe visie op toerisme en recreatie noodzakelijk. De regiogemeenten hebben een nieuwe visie opgesteld voor de Regio Alkmaar, getiteld ‘Parels tussen kust, stad en landelijk gebied’. Daarin heeft de eerdere focus op het verhogen van bezoekersaantallen plaatsgemaakt voor een nieuwe benadering, met als doel het bezoek van toeristen en recreanten beter over de regio en het jaar te verspreiden. Tijdens de politieke tafel op 11 juni uitte de raad zijn complimenten over de visie, met als kanttekening dat nog meer aandacht mag uitgaan naar de zichtbaarheid en vindbaarheid van de gemeente Dijk en Waard en haar unieke kwaliteiten, zoals mooie musea, wandel-, fiets- en bij uitstek haar vaarroutes. In de raadsvergadering van 18 juni wordt de raad gevraagd de visie vast te stellen.  

Jaarstukken en ontwerpbegrotingen Gemeenschappelijke Regelingen

De gemeente Dijk en Waard voert veel taken zelf uit, maar sommige taken zijn neergelegd bij een zogenoemde ‘gemeenschappelijke regeling’, een samenwerkingsverband tussen meerdere overheden. Daarbij gaat het onder meer om Cocensus voor belastingen en GGD Hollands Noorden voor gezondheid. In deze vergadering zijn de jaarstukken, de ontwerpbegroting en de wijzigingsvoorstellen besproken. Tijdens de politieke tafel op 11 juni heeft de raad aangegeven een amendement te zullen schrijven om de Gemeenschappelijke Regelingen bezuinigingsscenario’s te laten voorbereiden voor de kadernota 2026. Aanleiding hiervoor is het zogeheten ‘ravijnjaar’ waarin de financiële situatie van de gemeente onder druk komt te staan. Tijdens de politieke tafel is aangegeven dat de Gemeenschappelijke Regelingen daar ook hun bijdrage aan leveren. In de vergadering van 18 juni zal de raad hierover besluiten nemen.

Aanwijzing Woo-contactpersoon gemeenteraad

Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid (WOO) van kracht geworden. Volgens deze wet wijst ieder bestuursorgaan een contactpersoon aan die zorgt dat vragen over de beschikbaarheid van publieke informatie worden beantwoord. De gemeenteraad zal tijdens de vergadering van 18 juni, in navolging van het college en de burgemeester, de adviseur open overheid aanwijzen als Woo-contactpersoon. Voor het inhoudelijk in behandeling nemen van de Woo-verzoeken wordt de (plaatsvervangend) griffier aangewezen. De raad geeft de griffier bovendien mandaat om een vertegenwoordiger aan te wijzen die tijdens de behandeling van het bezwaar of beroep namens de raad een toelichting geeft. Een onafhankelijke bezwaarcommissie zal eventuele bezwaarschriften in behandeling nemen.

Op de raadsagenda staat verder nog

Gebiedsvisie en ontwikkelstrategie Breekland 2

Met deze gebiedsvisie wordt ruimtelijk, financieel en programmatisch onderzocht of bedrijventerrein Breekland kan worden uitgebreid met het terrein dat tussen Breekland en het Diepsmeerpark ligt. Het college stelt de gemeenteraad voor om € 160.000,- beschikbaar te stellen om hiervoor een gebiedsvisie op te stellen.

Doorgeschoven naar 4 juli - Locatieprofielen evenemententerreinen

Tijdens de politieke avond op 11 juni hebben verschillende sprekers ingesproken bij dit agendapunt. Omdat er onvoldoende tijd was voor een debat is dit agendapunt doorgeschoven naar de politieke tafel van 4 juli.

In de locatieprofielen evenemententerreinen wil de gemeente wil een kwalitatief hoogwaardig en gevarieerd evenementenaanbod waarborgen. Het college heeft onderzoek laten doen naar vier locaties waar evenementen worden georganiseerd: ijsbaanterrein ’t Kruis in Heerhugowaard, de Speelweide in Noord-Scharwoude, het kermisterrein in Zuid-Scharwoude en evenemententerrein Geestmerambacht. Gelet op eventuele overlast voor omwonenden zijn ‘locatieprofielen’ opgesteld: duidelijke regels voor het organiseren van evenementen.