Afvalsorteerproef in Dijk en Waard

De gemeente Dijk en Waard is met een spannende en leerzame proef begonnen: de afvalsorteerproef. Deze proef duurt een paar weken en biedt een unieke kans om samen onze afvalscheiding te verbeteren.

Voor de proef worden in elke wijk worden 30 tot 40 PMD en restafvalbakken opgehaald. Vervolgens worden deze bakken naar het afvalsorteercentrum gebracht. Dit is een loods in de Noord, zodat het team alle ruimte heeft om aan de slag te gaan. Het bijzondere aan deze proef is dat al het afval uit deze afvalbakken handmatig wordt gesorteerd. Een vies klusje voor de sorteerders? ‘’We hebben handschoenen aan, dus dat valt mee hoor. Alleen als het warm weer is gaat het een beetje ruiken’’, lacht één van de sorteerders. 

Het doel van de afvalsorteerproef is om te ontdekken wat veel voorkomende vergissingen zijn die worden gemaakt bij het scheiden van afval. Door deze fouten in kaart te brengen, kan de gemeente gerichte verbeteringen doorvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van meer glasbakken als er veel glas wordt aangetroffen tussen het afval of papierbakken neerzetten in wijken waar oud papier niet wordt opgehaald en dus tussen het restafval belandt.

Tijdens de proef zijn al enkele van zulke veelgemaakte fouten naar voren gekomen. ‘’We zien bijvoorbeeld dat er veel houtafval, gebruikte luiers en glas in de verkeerde bak terechtkomen’’, vertelt Ramon Wolkorte, toezichthouder Grondstoffen. ‘’Jammer en niet nodig want voor met name gebruikt glas staan er overal in de gemeente glasbakken. Daarnaast is er zelfs asbest aangetroffen in een afvalbak in Sint Pancras, wat natuurlijk zeer gevaarlijk is.

Hij vervolgt: “Deze afvalsorteerproef is een belangrijke stap richting een groter doel: in 2027 willen we gemiddeld nog slechts 100 kg restafval per inwoner per jaar ophalen. Op dit moment is dat nog 180 kg per inwoner. Samen kunnen we dit doel bereiken, als we nog beter ons best doen om al ons afval te scheiden. Zodat we zo min mogelijk restafval overhouden. Bewustwording, kennis en verandering van gewoontes zijn hierbij heel belangrijk. De afvalsorteerproef is een mooie manier om hiermee te beginnen.”