In een bootje? Houd je aan de regels!

Het vaarseizoen in Dijk en Waard is officieel van start gegaan! Tijd om de boten uit de stalling te halen en het water op te gaan. Voordat u het water op gaat, is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de regels die gelden op het water.

Kinderen

Varen in zeil- en roeiboot mag op alle leeftijden, maar voor gebruikers van motorboten, jetski’s en waterscooters gelden andere leeftijdscriteria. Een motorboot die harder kan varen dan 20 kilometer per uur mag u uitsluitend besturen als u ouder bent dan 18 jaar en een vaarbewijs bezit. Kinderen tussen 12 en 16 jaar mogen uitsluitend motorboten besturen die niet harder kunnen varen dan 13 kilometer per uur. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen dus helemaal geen motorboot besturen. Varen met een mechanisch (of elektrisch) aangedreven boot in het Oosterdel is niet toegestaan. U kunt hiervoor wel ontheffing aanvragen in sommige gevallen (zie www.oosterdel.nl). Roeien, surfen, suppen en kanoën mag hier wel.

Snelheid, oevers en muziek

Op het water mag er maximaal 6 kilometer per uur gevaren worden vanwege veiligheidsredenen. Uitsluitend op het kanaal Alkmaar-Kolhorn ligt de maximale vaarsnelheid hoger, namelijk op 9 kilometer per uur. U mag uw boot niet aanleggen in ecologische oevers (rietkragen) omdat dit schadelijk kan zijn voor planten en dieren. Daarnaast kan aanmeren op oevers die grenzen aan tuinen van inwoners schadelijk zijn voor de beschoeiing en worden de bewoners op kosten gejaagd. Tot slot zijn alcohol in de boot en harde muziek verboden. Ook het afval houden we binnenboord. Tijdens het vaarseizoen, van april tot en met september, wordt er toezicht gehouden op en bij het water. Dan kunnen politie en boa’s optreden bij geconstateerde overtredingen. Zo verminderen we de overlast op het water en zorgen we met z’n allen voor een plezierig vaarseizoen.

Meer weten? Kijk op www.dijkenwaard.nl/varen