Bijenberg aan het Tamarixplantsoen project van buurtbewoners en scholieren

Stéan Gerards, werkzaam bij de afdeling Groen Ontwerp & Werkvoorbereiding, is nauw betrokken bij verschillende groenprojecten binnen de gemeente Dijk en Waard. Een van de meest recente projecten is de ontwikkeling van een bijenberg aan het Tamarixplantsoen. Een initiatief dat samen met de organisatie van de Plantestafette, inwoners en scholieren is opgezet.

Bijenberg

"De bijenberg is bedoeld als een toevluchtsoord voor bijen en andere bestuivers, waarbij we gebruikmaken van een mengsel van vroegbloeiende bollen tot zomerbollen en kruiden," legt Stéan uit. "Dit zorgt voor een bloeiseizoen dat van vroeg in maart tot oktober duurt. En dat heeft een positief effect op de bijenpopulatie."

Actieve betrokkenheid van bewoners

Een sleutelfactor in het succes van de Bijenberg is de actieve inzet van de lokale gemeenschap. Bewoners en scholen uit de directe omgeving hebben bijgedragen aan het project. Samen zijn duizenden bollen en kruiden gepland en gezaaid én zijn ter decoratie vogelhuisjes gemaakt. "Door samen de handen uit de mouwen te steken, versterken we niet alleen de biodiversiteit, maar ook de band tussen de gemeente en haar inwoners," benadrukt Stéan. Door een heel nat najaar valt het resultaat van de opkomende bollen en kruiden nog iets tegen. "Het is een teleurstelling, maar we hopen op succes met de zomerbloeiers.”

Educatie en bewustwording

Om het belang van biodiversiteit te benadrukken, zet Stéan ook in op educatie. "We plaatsen binnenkort bijvoorbeeld informatieborden met QR-codes bij onze projecten. Zo informeren we voorbijgangers en betrekken wij hen bij onze inspanningen. Dit helpt bij het kweken van meer begrip en waardering voor onze natuurlijke omgeving," vertelt hij.

Klimaatbestendige gemeenschap

Naast de bijenberg is Stéan betrokken bij meer projecten voor een nog groener gemeente Dijk en Waard. "Bijna iedereen kan een steentje bijdragen. Door tegels te vervangen door groen in tuinen helpen we water beter te beheren en het tegengaan van verdroging en hittestress," legt hij uit. “Een van de initiatieven die hierbij past is het NK Tegelwippen. Inwoners worden uitgenodigd om tegels te vervangen door groen. Als zij dit aanmelden op de website van het NK Tegelwippen maken zij kans op een gouden gieter en een cadeaubon van € 100, te besteden bij een lokaal tuincentrum.”

Toekomstplannen en participatie

Kijkend naar de toekomst, heeft Stéan plannen om de Bijenberg uit te breiden en nog meer in te zetten op groene initiatieven. "We zijn van plan om het park verder te ontwikkelen met nog meer inheemse planten en zitplaatsen, waardoor het een nog aangenamere plek wordt voor onze oudere inwoners," deelt hij.